T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / EĞİL - Kalkan Ortaokulu

Tarihçe

 

DİYARBAKIR İLİ EĞİL İLÇESİ KALKAN KÖYÜ ORTAOKULU TARİHÇESİ

 

 

 

            Kalkan köyü, Eğil ilçesine 14 km uzaklıkta, il merkezine ise 38 km uzaklıkta tarihi bir bölgededir. Köyün ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Kalkan ismini Cumhuriyet döneminde almıştır. Selçuklu tarihi açısından zengin bir köy olan Kalkan köyünde selçuklular dan kalma han ve iki kümbet bulunmaktadır.

 

            Köy halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca köyün gençleri çevre illere çalışmaya gitmektedir. Köyde 45-50 civarında hane bulunmaktadır. Aile nüfusları kalabalık değildir. Nüfus oranı geçmiş dönemlere oranla azalmıştır.

 

            Köy içerisinde iki dükkan, bir Cami, Kuran eğitimi kursu vardır. Kullanılan camini eski bir kiliseye ait olduğu söylenilmektedir. Köy dışında eski dönemlere ait bir çeşme vardır. Çeşmenin suyu içme suyu olarak kullanılıp kaynak suyudur. Köyde birde Yas Evi vardır.

 

            Köyün eski adı Şelbettin diye geçmektedir. Köy içinde bulunan hanlar Şellbettin hanı diye adlandırılmaktadır.

            1990 dan itibaren okuma seviyesi yükselmiştir. Köy içinde İlkokul ve Ortaokul vardır. Okul bahçesi ortak kullanılmaktadır. 1954 yılında İlkokul binası yapılmış olup sonara da 4 derslikli Ortaokul binası yapılmıştır.Buna ek olarak 4 derslikli bir ortaokul binası daha yapılmıştır. Oyalı, Amman, Baver, Baysu, Polatlar, Yatır köylerinden öğrenciler taşıma ile gelmektedir. Taşımalı eğitim yapılmaktadır. İlkokulda her sınıftan birer şube, Ortaokulda ise her sınıftan ikişer şube bulunmatadır. Öğretmenler odası tek olup ortak kullanılmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.12.2012 - Güncelleme: 08.11.2023 09:13 - Görüntülenme: 692
  Beğen | 1  kişi beğendi